19/01/2009

Xarxa

Pablo (3º) coa súa xarxa
Salvia officinalis

É un arbusto aromático perenne de follas grises e aterciopeladas de 6o cm. As súas flores son azul-violáceas dispostas en espigas. Existen outras variedades: de folla púrpura (Salvia of. purpurascens), de folla variegada (Salvia of. tricolor) e de flor vermella (Salvia of. splendens, a máis utilizada nos xardíns).
Propiedades: Aromática, medicinal e condimentar. As súas follas poden ser usadas secas ou frescas para aromatizar ensaladas, prebes ou salsas e carnes de porco ou polo e vexetais. En infusión axuda á dixestión, combate a diarrea e alivia os resfriados, a tose e cando doe a gorxa. Tamén frea a sudoración nocturna. Axeitada como cicatrizante da boca con enxaugues con infusión de folla seca.
Para uso diario cóllense as follas tenras o propio día. O mellor momento para recoller as follas para secar ou conxelar é mesmo antes de florecer. As flores combinan ben nas marmeladas.
Solo: Rústico. Arxiloso (barro) areento e ben drenado. Un pouco de cal faina mellorar.
Exposición: Sol
Poda: Unha vez ao ano, para mellorar a forma.
Reprodución: Por estaca (de 10 cm, preferiblemente con poucas follas) ou por semente

Nenhum comentário:

Postar um comentário